Employee Advocacy in de Achterhoek: “We hoeven hier niet zo nodig op de voorgrond”

“Ik moest als ‘ambassadeur’ wel uit mijn comfort zone, maar ik ben heel enthousiast over het bedrijf en draag mijn trots graag over aan mijn online netwerk. Natuurlijk in de hoop dat mensen aan ons denken als ze op zoek gaan naar een nieuwe koffieleverancier.”

Bojoura Jansen

Bojoura Jansen is medewerker New Business bij koffieleverancier Coffee Fresh, ze beseft dat het genereren van ‘new business’ tegenwoordig niet meer zo makkelijk via alleen maar koude telefoontjes gaat: “We zijn hier van nature echter bescheiden mensen, dus dan hebben we al snel een ongemakkelijk gevoel bij ‘personal branding’. Maar onze marketingafdeling zag veel potentie in mij, en het lijkt ook allemaal goed te werken.”

Coffee Fresh is één van de cases in de Masterclass B2B Influencer Strategy die we voor het NIMA in Nieuwegein geven op 10 juni 2022. Klik hier voor meer informatie.

Wat doet Coffee Fresh?

“Coffee Fresh is een familiebedrijf dat bijna 100 jaar geleden in de Achterhoek begon met koloniale waren, inmiddels hebben we vijf vestigingen en een landelijke dekking. We verkopen behalve koffieautomaten ook zoetwaren-, snack-, water en soepautomaten en leveren de automaat-aanverwante producten, maar doen ook de service. Een totaalconcept dus, met eigen mensen en eigen logistiek, alhoewel we de machines niet zelf maken. Het klantenbestand is heel divers: van bouwbedrijf, productiebedrijf tot ziekenhuis, maar dat maakt het alleen maar interessanter.”

“Ik ben bijna 22 jaar geleden aangenomen op de binnendienst en via de functie van Account Manager in 2015 begonnen als medewerker New Business. We hebben een database opgezet met potentiële klanten per regio, samen met de regionale Account Managers. Ik heb veel telefoontjes moeten plegen om die database op te bouwen, altijd op zoek naar de verantwoordelijk inkoper, contractbeheerder en datum waarop bedrijven het contract met hun koffieleverancier moesten verlengen.”

Wat moet je doen als ambassadeur van Coffee Fresh?

“Sinds een tijdje zijn we als bedrijf erg actief op LinkedIn, dat is voor onze organisatie wel wennen. Ik gebruikte LinkedIn al om mijn netwerk uit te breiden, maar sinds vorig jaar zijn we met het hele team ook bezig met ‘personal branding’. Mijn marketingcollega Hanneke Perik probeert haar verkoopcollega’s te stimuleren om meer van zichzelf te laten zien.”

“Je begint klein vanuit je eigen profiel en maakt het van daaruit steeds groter. Ik vraag klanten bijvoorbeeld om aanbevelingen te plaatsen. Mijn collega’s hebben daar nog moeite mee, maar ze moeten niet te bescheiden zijn.”

Doe je new business nu anders?

“Ik maak nu dus content om new business te genereren, maar combineer het nog wel met bellen, lauw bezoeken of een email versturen. Dat bellen gaat wel steeds moeizamer, mensen zijn moeilijker te bereiken omdat ze vaak in overleg zitten of niet open staan voor acquisitie. Content maken is leuk om te doen, je krijgt leuke reacties en contact maken gaat vaak sneller en makkelijker.”

“Het zakelijke contact wordt ook allemaal wat menselijker, dat spreekt me erg aan. Tijdens een videocall hoor je bijvoorbeeld kindergeluiden op de achtergrond, dat kwam in het verleden niet voor. Wat dat betreft heeft Corona ook goede dingen met zich meegebracht.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: