Handig: alles over Employee Advocacy bij elkaar op een ‘podium’

employee_advocacyOmdat Denise van Iersel, Freek Janssen en ik zagen dat er al veel wordt gedaan aan en geschreven over Employee Advocacy, kwamen we op het idee om er een ‘podium’ voor te bouwen. Dat podium is op zich ook symbolisch, omdat Employee Advocacy gaat over een podium. Maar dan voor je medewerkers.

Wat is Employee Advocacy ook alweer?

De definitie die wij hanteren (staat hier uitgebreider):

“Employee advocacy is de aandacht die medewerkers voor hun bedrijf of merk genereren via hun persoonlijke online middelen.”

Je bedoelt die mailtjes van de marketingafdeling dat we hun nieuwe commercial moeten delen?

Dat is het ene ‘dwingende’ uiterste inderdaad. Maar we hebben het ook over het andere uiterste: medewerkers die zelf besluiten om (op hun manier) hun zakelijke content (of die van hun werkgever) te delen.

Wat schieten bedrijven daarmee op?

Er zijn meerdere voordelen, waaronder veel lagere kosten. Het belangrijkste voordeel zit echter in het communicatie-effect. Marc Burgess laat in onderstaande video een mooie metafoor zien: de tennisbal (je merk) versus de zak met knikkers (je medewerkers). Beide zijn even groot en hebben even veel volume, maar de opgetelde oppervlakte van alle knikkers is 300% groter dan van de tennisbal. Kijk alleen maar naar de opgetelde LinkedIn-netwerken van je medewerkers, zelfs als je ze ontdubbelt zijn ze vele malen groter dan het aantal volgers van je LinkedIn-bedrijvenpagina.

Is het de moeite waard om die hele video te kijken?

Neuh alleen de eerste zes minuten, tot aan die metafoor.

Waarom dat podium?

Employee advocacy helpt niet alleen de werkgever, de werknemer helpt ook zichzelf. Door het delen van kennis trekken ze mensen naar zich toe, en dat levert weer leuke connecties op.

Maar dan kapen concurrenten onze beste mensen weg…

Volgens Richard Branson moet je zoveel investeren in mensen dat iedereen ze wil hebben, maar ze zo behandelen dat ze nooit meer weg willen. En dat zien we in praktijk ook: mensen die van hun werkgever op een podium mogen, waarderen dat juist en blijven. Het is niet dat ze er niet af durven hoor, ze willen het gewoon niet. Ze zijn, net als een boegbeeld van een schip, alleen maar sterker verbonden.

Dus waar wacht je op?

(tip: je kunt je rechts op de pagina abonneren op updates)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: