Employee Advocacy volgens Ron van Dooren: “Kennis delen levert echte leads op”

“We hebben geen uitgewerkte marketingstrategie, maar ik geloof wel in bloggen. Zeker in onze markt wordt er nog maar weinig kennis gedeeld, dus dan is het makkelijker scoren. Komt er niks uit dan heeft het ook niks gekost.”

Ron van Dooren is Technisch Adviseur bij Beltech, maar vindt zichzelf gewoon verkoper. En huisblogger: “De grootste opdracht ooit is voortgekomen uit een artikel op de website! Ik heb aan bloggen zelfs deze baan te danken: ik ben ermee begonnen toen ik naar een leukere job op zoek wilde gaan. Ik begon over mezelf te bloggen en daardoor kwam mijn huidige werkgever bij mij terecht, dus ik wist meteen dat het werkte, haha.”

Dit interview staat in mijn boek over Employee Advocacy en is onderdeel van de NIMA Masterclass over het onderwerp

“Ik heb geschreven wat ik belangrijk vind, en dat vond mijn huidige baas ook belangrijk. Ik gebruik blogs ook om dat wat ik overdag leer in Jip-en-Janneketaal aan anderen uit te leggen. Een verhaaltje van 500-600 woorden is zo gemaakt, een paar plaatjes erbij Googlen en het staat weer. Ik blog bijvoorbeeld vaak over misverstanden in de markt, zodra ik daarover hoor schrijf ik het echte verhaal meteen op. Voor mezelf is het een geheugensteun, maar voor nieuwe collega’s is het relevante kennis.”

Hoe vaak blog je?

“In drie jaar heb ik zo’n 40 blogs geschreven, over allerlei onderwerpen. Zo’n 4-5 per maand, maar wel heel wisselend. Nu al maanden niks meer, bijvoorbeeld. Ik heb geen kalender, en dat hoeft ook niet. Mijn prioriteit op het werk ligt natuurlijk bij orders, calculaties, bezoeken, samples beoordelen enzovoort. Maar we werken met onze content ook proactief, om een branche aan te spreken en te prikkelen voor een nieuw product. Daarvoor heb ik onlangs zelfs een animatie laten maken.”

Welke reacties krijg je vanuit de markt?

“Uit mijn animatie-blog zijn concrete leads gekomen, we doen binnenkort een demo en nodigen de bedrijven uit die op het blog gereageerd hebben. Delen van mijn blogs zijn zelfs gebruikt in Metaal Magazine.”

En hoe reageren je collega’s?

“Amper, ik vraag weleens of ze content aan willen leveren maar daar komen niet veel reacties op. De collega’s zijn vaak erg introvert, dus de wil is er wel maar er zijn toch drempels. Maar ik hoor ook niks negatiefs, hoor.”

Vertel eens wat over je bedrijf?

“De focus van Beltech ligt op ‘vision’, de rode draad in onze projecten is de software achter de camera. Voor kwaliteitsbewaking op machines bijvoorbeeld. Wij zijn systeemintegrator, we kunnen alles leveren van lichtberekening tot het integreren van onze data in het ERP-systeem. Onze concurrenten doen vaak alleen maar een stukje. En als er geen vision in zit, doen we het niet.”

Vertel eens wat over jezelf?

“Ik ben verkoper, maar ik heb Technisch Adviseur op mijn kaartje staan. Dat is nou eenmaal mijn taak. Maar marketing vind ik het belangrijkste deel van mijn verkoop, en bloggen hoort daar weer bij. Dat is de mix die ik ervan gemaakt heb.”

Heb je nog tips?

“Je moet je buikgevoel volgen, zelfs als er maar één persoon met je blog geholpen wordt moet je het toch schrijven. Zeker in de B2B, waar het om grotere bedragen per persoon gaat. Het kost immers toch niets méér dan wat moeite om iets goed op papier te zetten.

Het is ook slim om links aan je blog toe te voegen, dat helpt bij je vindbaarheid. Maar ik plaats ze bewust pas onderaan het artikel, en stel het zo in dat het artikel in een nieuw venster opent.

Denk ook niet te snel ‘wat zullen mijn collega’s vinden’ of ‘wat zal de buurvrouw vinden’. Gewoon doen. Je denkt ook al snel ‘dat weet toch iedereen’, maar dat is niet zo.

Wil je verder nog iets toevoegen?

“De typische verkoper bestaat niet, ieder vult het vak op zijn of haar manier in. Dat varieert van de extraverte prater tot de introverte technisch adviseur. De eerste is vaak niet zo’n schrijver, de tweede is daar vaak beter in. Maar in iedereen kan een schrijver zitten.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: