“Onze collega’s promoten zelf onze employee advocacy aanpak”

Marcel Schumacher“We hebben de eerste blogs al binnen van de workshop, het kwaliteitsniveau is hoog. Het externe effect van de blogs is moeilijk te bewijzen, maar intern doen ze veel. Eén collega kreeg van andere collega’s verzoeken om advies: ‘oh ik ben met dit project bezig, hoe zou jij dat aanpakken’. Mooi toch?”

Marcel Schumacher is Digital Marketeer bij ICT-consultancybedrijf Motion10. Met zijn marketingcollega’s probeert hij andere collega’s te stimuleren kennis te delen. En het werkt: “Verschillende collega’s promoten onze aanpak zelfs, tegen twijfelende collega’s zeggen ze ‘zo kun je je onderscheiden, waarom zouden potentiële klanten niet voor je kiezen?’ Ze helpen zichzelf, elkaar en het hele bedrijf.”

Deze case is onderdeel van de NIMA Masterclass Employee Advocacy (ambassadeurschap) die op 30 januari in Amsterdam wordt gegeven door Denise Pellinkhof en Edwin Vlems

Wat doe je allemaal voor jullie ‘employee advocacy’?

“We zijn afgelopen jaar druk bezig geweest om de ‘employee advocacy’ te versterken. Na het zien van jouw presentatie op de NIMA Marketing Day waren we zeker overtuigd dat we op de goede weg zitten. We zijn nu druk bezig met templates voor blogs, mijn collega Erwin Lima is content specialist en ik richt me op het visuele. We hebben een pdf ontwikkeld waarin collega’s makkelijk hun verhaal kunnen opbouwen tot een blogartikel maar we maken ook andere templates voor bij voorbeeld event-aankondigingen.”

“In onze missie benoemen we de zogenoemde ‘Cirkel van groei’: als de medewerkers groeien, groeien de klanten en zo ook ons bedrijf. We proberen onze collega’s bij die groei zo goed mogelijk te ondersteunen.”

Vertel eens iets over jezelf en je werkgever

“Motion10 is Microsoft partner, dat is onze focus. Onze activiteiten zijn samen te vatten in adoptie&change, data&analytics, modern workspace en integration. We helpen organisaties om beter, slimmer en efficiënter te werken, wel altijd met Microsoft.”

“Ik ben zelf digital marketeer, eigenlijk verantwoordelijk voor de vormgeving en de websites. Ik heb een opleiding hbo-communicatie gedaan en mezelf veel geleerd over visuele content. Ik ben ook verantwoordelijk voor de social media en video.”

Je werkt ook met bijeenkomsten?

“We hebben elk kwartaal een Motion10 meeting, de laatste keer stonden we zelf op het podium. We hebben een aankondiging gedaan van de workshop ‘#koeledingendiewedoen’, het doel was om mensen te inspireren en ze te helpen om meer te delen, zodat zij groeien en wij.”

“Hoe meer content we delen van collega’s, hoe beter het werkt. Ook informele content. Het spreekwoord zegt het al natuurlijk: ‘Marketing is too important to leave to the marketing department’. Op die avond hebben we na onze presentatie de collega’s om feedback gevraagd, daaruit bleek dat ze onze workshops en templates erg waardeerden. We hebben ze vervolgens aan de slag gezet met de blogtemplate.”

“We zouden al blij zijn met 10 deelnemers, maar er kwamen er uiteindelijk 50! Veel mensen wonen ver weg, dus dat maakt het nog opvallender: van de 150 collega’s hadden we één derde hier. Deze marketing past ook wel bij onze bedrijfscultuur, hier werken professionals die zichzelf willen onderscheiden. Mensen vroegen al om de blogtemplate terwijl we er nog mee bezig waren. Sommige mensen hebben moeite om een blog te schrijven, dit is een mooie eerste stap.”

Ligt de focus vooral op tekst?

“Ik heb ook een korte videoworkshop gegeven, ik wil collega’s meer op video hebben staan. Dat vinden ze erg spannend, ik heb daarom niemand direct voor de camera gezet bij de workshop maar er vooral over verteld. Het doel was om de drempel te verlagen om een afspraak met mij te maken voor een video-opname, of een korte intro van 10 seconden. En het werkte, het is gelukt om een paar collega’s zo te filmen.”

“Het helpt dat we het vrijwillig houden, we dwingen niemand. Ook de bijeenkomst was facultatief en laagdrempelig, met een pizza en een drankje. Via Yammer hebben we de ambassadeurs bewust benaderd, en er is veel mond-tot-mond reclame geweest.”

Wat doen jullie verder met content?

“We maken ook veel whitepapers, die schrijven we samen met collega’s. Sommige mensen vinden dat ook leuk om te doen, wij begeleiden dat dan. Daardoor krijgen we meer leads en klanten. We organiseren zelf ook webinars en interne evenementen, je merkt dat die het ook goed doen.”

“Onze content delen we ook op micro-websites, vooral de whitepapers en blogs die niet direct met ons bedrijf te maken hebben. We vinden het belangrijk dat content objectief is, we willen laten zien dat we er verstand van hebben. Want er is hier veel kennis aanwezig, en die delen we graag.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: