Employee advocacy: “Steeds meer collega’s van Hitma delen actief hun kennis”

“Er lopen steeds vaker collega’s bij me binnen: ‘is dit geen leuk verhaal om wat mee te doen?’. Dat is wel mooi om te zien.” Astrid van Ballegoy is Marketing Manager bij technisch toeleverancier Hitma, en is blij dat collega’s steeds vaker communicatiekansen zien. Ze mogen van haar ook wel wat meer foto’s of korte filmpjes maken: “Ik had laatst een collega die op een boortoren had gewerkt en een prachtige foto naar mij had gestuurd om te delen. Het zou nog beter zijn geweest als hij deze zelf had gedeeld, maar hier ben ik al heel blij mee natuurlijk. Stapje voor stapje komen we er wel.”

Dit artikel is een update van een artikel uit 2017

Hoe gaat het met het ‘delen’ door collega’s?

“We hebben een paar collega’s die erg actief zijn, maar veel moeten nog erg wennen aan het delen van kennis. We hebben via de bedrijfsaccounts al behoorlijk wat volgers op social media. Dat zit dus wel goed; nu het liefst ook nog via de persoonlijke accounts van onze specialisten. Dan kunnen ze direct in contact komen met potentiële relaties, dat is veel persoonlijker dan via de Hitma-kanalen. Ook moeten we blijven investeren in content, voor het vergroten van de vindbaarheid van Hitma bij Google.”

“We delen intern successen, bijvoorbeeld hoeveel blogs er zijn geschreven en welke vaak zijn gelezen. Uiteraard proberen we zo goed mogelijk in kaart te brengen wat ze commercieel hebben opgeleverd. Dat is niet altijd eenvoudig, maar met behulp van ons marketing automation- en CRM-systeem bereiken we steeds meer. Om aan content te komen, stellen we ook veel vragen aan collega’s, of brengen ze op ideeën. We zien bijvoorbeeld op de marketingafdeling alle mails die via de sites binnenkomen. Dus als we een interessante vraag voorbij zien komen, overleggen we met de betreffende specialist of we er een blog over kunnen schrijven.”

Ondersteun je je collega’s ook bij het delen van kennis?

“Je moet het de verkopers zo makkelijk mogelijk maken: voor zelf schrijven hebben ze vaak geen tijd, maar voor interviews wel. We doen bijvoorbeeld een telefonisch of lunchinterview (en tegenwoordig via Microsoft Teams), daar hebben ze meestal wel tijd voor. Zeker als we voor hen de lunch regelen, haha. Maar je moet het blijven vragen, en mensen aanspreken en op ideeën blijven brengen.”

“We merken vooral bij techneuten dat ze in het algemeen niet zo makkelijk kennis delen, of moeite hebben met zichzelf zichtbaar te maken voor hun doelgroep, bijvoorbeeld door op de foto te gaan. Jammer, je moet in je bedrijf niet te veel mensen hebben die weigeren in beeld te komen natuurlijk. Er zijn ook veel kansen bij onze service-mensen, zij komen bij veel interessante bedrijven over de vloer. En niet als verkoper, ze komen helpen en geven advies.”

“Video gebeurt nog mondjesmaat, dat gaan we frequenter oppakken. We onderzoeken nu ook samen met Dick Verhoef de mogelijkheden van vloggen, we hebben immers een studio in het pand. Graag zouden we bij klanten filmen of over ze schrijven, maar dat is niet zo makkelijk. Zeker bij grotere bedrijven zie je dat ze het vaak afhouden.”

En de toekomst?

“Online hebben we onze negen technische disciplines verdeeld over focuswebsites, die met elkaar verbonden zijn door een zoekmachine die door alle Hitma-sites zoekt. Op die focuswebsites gaan we de diepte in qua technologie en bijbehorende producten en diensten. We publiceren veel blogs en applicatieverhalen, soms in combinatie met video, en bieden korte lijnen naar de juiste Hitma-specialisten, bijvoorbeeld via de chat.”

“De aanzet van deze focussites is onze ‘breekplatenspecialist’ Dick Verhoef. Hij is specialist op het gebied van breekplaten, en verkoopt ze ook. Maar wat vooral onderscheidend is: hij deelt heel veel online, en op die manier trekt hij de markt naar zich toe. Een mooi voorbeeld, dat we nu voor het hele bedrijf hebben uitgewerkt. En hij vindt het zelf ook prachtig.”

“Daarnaast delen onze specialisten steeds vaker hun kennis via seminars. Meestal bij Hitma, maar we organiseren ze ook bij klanten op locatie. En door de huidige coronasituatie is ook het opzetten van ons eerste webinar in een stroomversnelling gekomen.”

“Nog een voordeel van inhoudelijk goede content is dat we regelmatig worden benaderd door de vakpers. Soms willen ze content van onze sites gebruiken voor een artikel, maar m’n collega’s worden ook wel eens als specialist geïnterviewd. Dat is mooie gratis reclame!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: