Employee Advocacy in praktijk: “Collega’s zijn veel geloofwaardiger dan campagnes”

“De collega’s zeiden dat mijn afstudeerstage over ‘employee advocacy’ ze aan het denken had gezet, ze gingen bewuster helpen om hun werkgever mee in de markt te zetten. Dat is voor een stagiair natuurlijk leuk om te horen. Ik heb nu een advies gegeven, het is aan VanMeijel om dat uit te voeren en de ‘employee advocacy’ uit te bouwen.”

Willemijn Prins heeft onlangs haar stage over ‘employee advocacy’ (marketing en recruitment via medewerkers) afgerond bij VanMeijel Automatisering in Emmeloord. Ze begon haar eerste week al met de masterclass van het NIMA over dit onderwerp: “Die kwam echt als geroepen, ik wist er nog niet veel van en zo kreeg ik in één dag een mooi totaalbeeld van wat ‘employee advocacy’ inhoudt en hoe je het kunt toepassen in marketing en recruitment. Maar ik kreeg vooral inspiratie om een goed advies te geven, en dat is hopelijk gelukt.”

Wat heb je geleerd over ‘employee advocacy’?

“Het is vooral belangrijk dat je medewerkers erbij betrekt, maar ook dat het informeel is en niet verplicht. Ik ontdekte ook dat je er veel tijd in moet stoppen om de verhalen van medewerkers los te krijgen, het gaat niet vanzelf. Maar dan is de potentie ook enorm, veel bedrijven beseffen niet dat de medewerkers zo belangrijk kunnen zijn voor hun marketing en recruitment. Je kunt veel geld steken in marketingcampagnes, maar medewerkers zijn veel geloofwaardiger. Zonder kosten.”

“Mijn stage ging vanwege corona natuurlijk anders dan verwacht, maar op afstand kon ik toch veel bereiken. Ik was vanaf dag één open naar de collega’s over mijn stage-onderwerp en heb ook veel gesprekken gehad. Ik heb uiteindelijk negen medewerkers geselecteerd voor mijn onderzoek, die heb ik eerst één op één gesproken om de betrokkenheid te bepalen, de basis voor ambassadeurschap.”

Had je de medewerkers al geselecteerd op enthousiasme?

“Het waren niet per se de mensen die actief interesse toonden in het onderwerp, ik wilde vooral een goede afspiegeling van het medewerkersbestand. Het ging om een soort nulmeting, dan moet je niet al meteen de meest enthousiaste mensen selecteren natuurlijk. Vervolgens heb ik ze samengebracht in een focusgroep en hebben we samen nagedacht hoe we het ambassadeurschap konden invullen en stimuleren.”

“Vooral de interviews waren leuk om te doen, heel mooi om te zien hoe open de medewerkers waren. Ik heb alle resultaten verwerkt en in modellen geplaatst, ik had bijvoorbeeld een eigen draai gegeven aan een ‘ambassadeursladder’ die ik had gevonden. Tijdens de focusgroepen heb ik vooral de medewerkers aan het woord gelaten. Ik liet ze nadenken over termen als ambassadeurschap en op basis daarvan heb ik een strategie gevormd: de ‘Binden en Bouwen’-strategie.”

Wat houdt die strategie in?

“De focus bij mijn ‘Binden en Bouwen’-strategie ligt op het versterken van het fundament: welke waarden en denkbeelden zijn belangrijk voor ons, kunnen we waarmaken wat we beloven? Door als managers aandacht te schenken aan die betrokkenheid, kun je méér trots bij de medewerkers creëren.”

“Dan is het vervolgens aan de communicatie-afdeling om het ambassadeurschap te stimuleren. Dat moet wel vrijblijvend, medewerkers kunnen zich bijvoorbeeld aanmelden bij een ‘leadteam’ dat actief aan de slag gaat met ambassadeurschap en collega’s uiteindelijk stimuleert. Ik heb daar het ambassadeursplan uit de NIMA Masterclass voor gebruikt.”

“We keken bij de uitwerking van de strategie naar de eigen waarden van de medewerkers en welke ze daarvan delen met VanMeijel. Dat had meestal te maken met het familiekarakter: openheid, een warm nest, durven zeggen wat je denkt. Die waarden moet je vastleggen en intern communiceren.”

Wat is VanMeijel voor bedrijf?

“VanMeijel is een echt familiebedrijf, ze bestaan al méér dan 30 jaar. Er werken 103 medewerkers, vooral ICT’ers. De oprichter werkte ooit bij een bouwonderneming, hij merkte dat er nog veel op papier werd gedaan en is zelf software gaan ontwikkelen. De tweede generatie heeft het bedrijf nu overgenomen, jonge mensen die open staan voor transparantie.”

“Ik kom zelf uit een ondernemersfamilie in de bouw, dus dat sloot goed aan bij mijn stage. Toen ik met mijn bedrijfsbegeleider aan het brainstormen was over een onderwerp kwamen we al vrij snel op ambassadeurschap uit, bij alle onderwerpen die we bespraken was de rol van de medewerker belangrijk. Ik merkte dat er behoefte was aan het vergroten van de betrokkenheid, ik hoop dat er dat door mijn stage ook uit is gekomen.”

Op 17 september is in Utrecht opnieuw een NIMA Masterclass Employee Advocacy, klik hier om deel te nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: