Employee Advocacy volgens Jurgen Ooms: “Nieuwe klanten komen nu ook via collega’s”

“We proberen in ons werkveld, waar ik operationeel verantwoordelijk voor ben, geregeld te bloggen. Dat heeft na vijf maanden extra werk opgeleverd. Het is wel een uitdaging: we hebben ideeën zat, maar weinig tijd om ze op te schrijven.”

Jurgen Ooms is adviseur Circulaire Economie bij ingenieursbureau Tauw, en ziet kansen in blogs: “We bloggen vanuit onze eigen kennis, vaak technische verhalen die zo begrijpelijk mogelijk worden neergezet. We adviseren over de wetgeving rond circulaire economie, daar hebben niet veel mensen kaas van gegeten. Dus dat proberen we duidelijk te maken, en profileren ons zo als experts.”

Dit interview is onderdeel van de NIMA Masterclass over het onderwerp

Dus jullie bloggen vooral vanuit jezelf?

“We proberen aan de blogs inderdaad ook een persoonlijke noot toe te voegen, zodat lezers jou als mens leren kennen. De kunst is om dat niet te gekunsteld te maken, als het alleen maar een technische uitleg is moet je dat niet te persoonlijk brengen. Maar zodra je een soort visie-verhaal schrijft, mag je jezelf er best wel in laten doorklinken.”

“We proberen iedere maand een blog te schrijven, we hebben er nu vijf of zes. Maar de capaciteit is beperkt, het kost gewoon veel tijd. We zijn allemaal techneuten met een brede wereldvisie, maar dat betekent niet dat we ook enorm goede schrijvers zijn. Sommige blogs hebben zelfs vier of vijf versies gehad, en er moet een relevant plaatje bij natuurlijk.”

“Per blog moet je toch wel aan 2 tot 2,5 dag werk denken, we doen het graag goed. Blogs schrijven is ook anders dan een rapport schrijven, het is toch wel de kunst om een verhaal te schrijven dat niet al te lang is.”

Welke reacties krijg je vanuit de markt?

“Ik merk dat vooral via LinkedIn veel reacties komen, enkele honderden mensen lezen het daar. Er komen ook potentiële klanten op af. Ik word ook intern heel goed gevonden nu, collega’s weten me te vinden en sturen anderen naar mij door. Maar we merken ook dat bepaalde onderwerpen bij collega’s in een klantgesprek ter sprake komen, die verwijzen dan door naar een van onze blogs.”

Vertel eens wat over je bedrijf?

“Tauw is een ingenieurs- en adviesbureau, gericht op het verbeteren van de leefomgeving in de breedste zin van het woord. We adviseren overheden en bedrijfsleven, zowel op strategisch als operationeel niveau. Onze specifieke kracht ligt in het vertalen van visie naar pragmatische oplossingen. Dit vertaalt zich ook naar onze innovaties, zoals een betere opwerkingsmethode voor bodemas, een plastic catch voor in oppervlaktewater of risicogestuurd beheer & onderhoud van openbare werken. Of zoals in mijn geval: het opstarten en uitvoeren van projecten die relatie houden met circulaire economie.”

En vertel eens wat over jezelf?

“Ik ben Chemisch Technoloog, scheikundige. Ik richt me zowel op de Rijksoverheid als op de industrie en ben vaak vertaler tussen die twee. De blogs richten we specifiek op de industrie, daar werken niet altijd de lezers met veel tijd om blogs te lezen. Daarom schrijven we vaak technische relevante verhalen die best wel goed gelezen worden, gezien de leesduur. Maar schrijven is een vak, en dat is niet het eerste dat je leert als je scheikunde studeert.”

Heb je nog tips?

“Denk goed na over wie je klant is, daar hebben we een scherpe afbakening van gemaakt. Schrijf met die klant in je achterhoofd, met zijn bagage en kennisniveau. En sluit daarbij aan, want ondanks dat we technische dingen behandelen proberen we wel leesbaar te schrijven. Het moet geen verhaaltje voor de elite zijn, dan sla je de plank mis.”

“Probeer verder te schrijven over dingen die je zou willen veranderen om de wereld mooier te maken. Dan klinkt je eigen intrinsieke motivatie en verwondering vanzelf door in je blogtekst, en dat merkt de lezer.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: