Employee advocacy volgens Joost Seijsener: “Door mijn kennis te delen gaan mensen me als expert zien”

“Het samenstellen van een nieuwe regering is natuurlijk ook een sollicitatieproces, daar worden dezelfde vragen gesteld als in het bedrijfsleven. Daar kun je mooi over bloggen.”

Joost Seijsener is eigenaar van HR-bureau JBMW, en schrijft regelmatig blogs: “Bloggen is vallen en opstaan, je moet zoeken naar de juiste vorm. Maar ik deel nu elke twee weken een berichtje via Mailchimp en LinkedIn. Daarin behandel ik actualiteiten, dat doe ik redelijk spontaan en relatief kort. Vorige maand bijvoorbeeld iets over de instroming van medewerkers. Zoals bij de regering.”

“Ik heb ook een e-book over werving en selectie geschreven, we twijfelden aanvankelijk maar hebben het verhaal toch in zijn geheel gedeeld. Omdat het complexe materie is, komen de lezers vroeg of laat toch wel bij je terecht. Het is een e-book van 65 pagina’s, dat je ook als pdf kunt printen. Mensen die het aanvragen geven hun mailadres, dat is de deal. De blogs op de website zijn een paar honderd woorden, die worden allemaal door mij geschreven.”

Dit interview staat in mijn boek over Employee Advocacy en is onderdeel van de NIMA Masterclass over het onderwerp

Welke reacties krijg je vanuit de markt?

“De directe reacties op de blogs zijn beperkt, ik merk dat het bij het e-book wel helpt dat ik dat zelf heb geschreven. Mensen concluderen dan dat ik een expert ben, terwijl ik niet meer weet dan een half jaar geleden, haha. Ze hoeven het niet eens te lezen: Ik heb mensen weleens gebeld om te vragen wat ze van het e-book vonden, maar veel hadden het document niet eens geopend. Mijn telefoontje was dan wel weer een trigger om het toch te lezen.”

“Er is natuurlijk een enorm aanbod van kennis, het gaat veel minder om de schrijfsels dan het feit dat ik schrijf. Op die manier worden ze ook klant. Ik ben binnenkort spreker op een congres, zonder die blogs en dat e-book was ik niet eens in beeld gekomen. Maar natuurlijk helpt het als iemand je naam noemt.”

En hoe reageren je collega’s?

“Mijn collega’s vinden het meestal wel leuk, je maakt in je schrijfsels expliciet wat je bedoelt. Het verduidelijkt je verhaal ook intern, je gedachten worden scherper. Bij één onderwerp beweerde een collega precies het tegenovergestelde, dus het helpt ook voor interne dialogen.”

Vertel eens wat over je bedrijf?

“Het is een éénmanszaak die bestaat sinds 2004, HRM is mijn vakgebied en daarvoor lever ik diensten variërend van interim HR-advies tot arbeidsmarkt en instroom. Veel problemen beginnen bij instroom, bijna alle problemen zijn te herleiden naar verkeerde verwachtingen en processen. Mensen worden als Sinterklaas binnengehaald, maar dat valt vaak tegen, er wordt niet bijgestuurd. Op dat domein richten we ons.”

“Sinds 12 jaar ben ik ook deels docent, dat vind ik leuk om te doen en erg leerzaam. Ik werd gevraagd het vak ‘methode van onderzoek’ te doceren, en dat was de basis voor mijn methodiek. Dus dat was heel behulpzaam, voor studenten en voor mij.”

En vertel eens wat over jezelf?

“Ik ben opgeleid in HBO en later Sociale Wetenschappen. Ik werkte toen ook al in de praktijk, dat was heel leerzaam. Als HR-man karakteriseert het dat mijn hart bij de mensen in het primaire proces ligt, degenen die het werk doen. Ik zet me er graag voor in om te zorgen dat zij de beste omstandigheden hebben om hun werk te doen. In de overhead gaat veel geld om, terwijl de toegevoegde waarde onduidelijk is.”

Heb je nog tips?

“Ik heb het bloggen nooit te commercieel willen doen, zo ben ik ook niet. Het gaat vooral om in beeld komen en contact krijgen. Dat werkt ook goed. Ik zie ook teksten waar de commercie afdruipt, over hoe geweldig de dienstverlening is. Ik hou er wel van als de inhoud overheerst, ook al is dat wat minder commercieel.”

“Schrijf vooral ook voor jezelf, je weet niet wanneer het precies iets oplevert. Maar het levert mij wel wat op: expliciet worden, je mening uiten. Je helpt jezelf, en dat is ook veel waard.”

2 reacties

  1. Georg van Daal deed dat 10 jaar geleden ook al en vooral omdat hij dat anderen ook gunt.

    Like

    1. Ik ken Georg, hij loopt inderdaad voorop.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: