“Ik schrijf blogs over mijn vakgebied: ‘single use technologie’. In de farmaceutische industrie zie je dat ze van RVS-installaties overgaan naar ‘single use’, steeds meer componenten zijn wegwerpproducten.”
Rick Nibte is Technisch Adviseur bij Hitma Ultrapure, en weet veel te vertellen over de disposable markt in de farmaceutische industrie: “Vroeger had je grote ketels waar men processen in bereidde, tegenwoordig heb je alleen nog maar de houders waar ‘bags’ in worden geplaatst. Als de ‘bag’ is gebruikt, kan hij worden weggegooid. Het zorgt ervoor dat je minder contaminatie krijgt, je introduceert minder bacteriën in het proces. Deze ontwikkeling in 15 jaar geleden gestart en begint nu echt van de grond te komen.”
“Ik blog meestal over de voordelen van zo’n ‘singe use’-systeem. Als je een RVS-leiding vervangt, heb je ook geen monteur meer nodig, en maatwerk is veel eenvoudiger. De meeste mensen zien de kansen van ‘single use’ niet, maar als ik door een fabriek loop, zie ik ze wel. Het brengt ook flexibiliteit. Maar ik blog ook over de risico’s en nadelen van ‘single use’, hoor, als mensen maar aan het denken worden gezet.”
Dit interview is één van de cases in de NIMA Masterclass over Employee Advocacy
Welke reacties krijg je vanuit de markt?
“Op LinkedIn zie ik regelmatig discussies ontstaan, over waarom je wel of niet iets gebruikt. Daardoor leer je ook meer van de gedachten van anderen. Het is echt ‘exchange of knowledge’. Dat zie je bijvoorbeeld in LinkedIn Groepen specifiek voor nichemarkten.”
“Mijn blogs kunnen ook mijn collega’s helpen, zodat zij met hun klanten ook over ‘single use’ kunnen praten. Ze sturen hun klanten ook weleens naar mij door. Maar zelfs voor mijn concurrenten is het interessant, haha. De tijd dat je informatie voor jezelf moest houden is voorbij: hoe méér je deelt, hoe méér mensen naar je gaan luisteren. Als een klant iets in deze richting gaat doen, denken ze eerst aan jou.”
Vertel eens wat over jezelf?
“Ik werk bij Hitma Ultrapure. Dat bedrijf is ooit ontstaan omdat we hadden bedacht dat je in ultrapure processen vanuit ‘sanitaire producten’ (nee dat heeft niks met WC’s te maken) moet gaan werken. Je moet zorgen dat er zo min mogelijk bacteriën in het proces worden gebracht. Als er veel bacteriën zijn, is het geen ‘sanitair’ proces.”
“Ik ben van huis uit analist, van daaruit technisch adviseur en van daaruit ben ik de commercie in gerold. Mijn kennis over sanitaire processen heb ik ‘on the job’ geleerd. Er is niet echt een opleiding voor. Tegenwoordig hebben ze in België een opleiding in deze richting, in Nederland heb ik die nog niet gezien. De HLO in Nederland sluit in elk geval niet aan op de biofarmaceutische industrie. In Leiden hebben ze wel een dagopleiding in die richting, maar die is vrij specialistisch.”
Heb je nog tips?
“Bloggen is niet alleen push, maar ook pull. Als je alleen maar schrijft en mensen reageren niet of je maakt geen discussie los, weet je te weinig. Bij een discussie heb je een dynamische interactie, dat is mijn doelstelling ook: minstens twee opmerkingen of vragen.”
“Bloggen is in Nederland nog niet zo populair als in Amerika, daar wordt het veel intensiever gebruikt. Vind dus ook een goede doelgroep, waar je je blogs naar toe kunt sturen.”
“En vooral doen is het belangrijkst. Ik heb een nieuwe medewerker aangenomen van wie ik minimaal één blog per maand verwacht. ‘Single use’ is ook ‘repeating business’, je moet je gezicht regelmatig in fora laten zien. En dan gaat het vanzelf lopen.”