“België is een bijzonder land, zeker op het vlak van HR. In Wallonië vinden we kandidaten net iets makkelijker, omdat de job van bewakingsagent hoog staat aangeschreven. In Vlaanderen wordt deze functie vaak gezien als een opstap naar het leger of de politie, dat beeld willen wij natuurlijk veranderen. Bewaken is veel méér dan aan een deur staan.”

Anouk van Tiggel is Employer Branding Officer bij de Belgische vestiging van beveiliger Securitas, de verschillen in taal maar vooral cultuur maken haar werk veel interessanter: “Natuurlijk vraagt de rekrutering in Vlaanderen een andere aanpak dan die in Wallonië, dat heeft onder andere te maken met vraag en aanbod in die regio’s, maar ook met de vereisten van de klanten. En ten slotte speelt taal inderdaad ook een grote rol: in Brussel bijvoorbeeld zijn we vaak op zoek naar drietalige sollicitanten, een behoorlijke uitdaging.”
Op 21 januari organiseert het NIMA in Utrecht een Masterclass Employee Advocacy: hoe maak je ambassadeurs van je collega’s. Klik hier voor meer info.
Wat doet Securitas?
“Securitas is een bewakingsfirma, gespecialiseerd in beveiliging en bewaking. Wereldwijd zijn we met 370.000 werknemers, daarvan werken er 6.600 werknemers bij onze Belgische vestiging. We zijn groot in de beveiligingsmarkt en dus ook in de arbeidsmarkt. We vullen nogal wat vacatures in een jaar.”
“We zijn als werkgever vooral bekend van onze bewakingsagenten, maar we hebben ook veel andere functies. We doen bijvoorbeeld enorm veel rond beveiligingstechnologie, we komen regelmatig met nieuwe innovaties zoals slimme camera’s die versterkt worden met artificiële intelligentie. We hebben camera’s die automatisch wapens detecteren of herkennen wanneer er aan sluikstorten wordt gedaan. We zetten ook sterk in op cybersecurity, een heel actueel topic in tijden van teleworking. Daar kan je bij wijze van spreken een boek over schrijven, want die technologieën zijn echt baanbrekend.”
Wat is jouw rol bij Securitas?
“Als Employer Branding Officer probeer ik van Securitas een aantrekkelijke werkgever te maken, middels allerlei vormen van arbeidsmarktcommunicatie. Ik co-beheer de social media accounts en probeer zoveel mogelijk ‘human’ content erop te zetten, natuurlijk afgewisseld met vacatures. Ik hou ook de jobsite actueel, maar ik plaats ook nog steeds advertenties in kranten of toon het bedrijf op evenementen en jobbeurzen. Heel breed dus, maar dat maakt het leuk.”
“Employer Branding is binnen het communicatieteam mijn specialiteit, vanwege mijn opleiding en achtergrond. Ik ben natuurlijk actief betrokken bij het HR-team, ik zit bij elke recruitmentmeeting en bij teambuilding-sessies. Het is ook wel de bedoeling dat ik de recruiters wekelijks spreek, het zijn mijn interne klanten. Alhoewel ik liever spreek van echte samenwerking, gelijkwaardig.”
Hoe makkelijk is het om mensen te vinden?
“Voor bewakingsagenten zijn we natuurlijk top of mind, hen hoef je bij wijze van spreken alleen maar de vacatures te laten zien. Maar ons imago en onze aanwezigheid is des te belangrijker voor mensen die bijvoorbeeld denken aan een carrièreswitch. Ook als je andere beroepsprofielen dan bewakingsagent aan wilt spreken, moet je méér uit de kast halen. Ik had zelf bijvoorbeeld ook niet automatisch gedacht aan een job bij Securitas. Aan technologisch geschoolde mensen moeten we ook duidelijk maken dat we een interessante werkgever zijn.”
“Ik zet LinkedIn vooral in voor de technologische profielen, alhoewel je op dat platform ook steeds meer bewakingsagenten vindt. Facebook en Instagram zijn ideaal voor een ‘client testimonial’ of ‘employee testimonial’. Twitter is minder waardevol voor onze Employer Branding, daar bereiken we niet de juiste mensen mee. Op Youtube zetten we video’s die we op andere platforms weer verspreiden.”
“We zetten voor vacatures ook gesponsorde posts in, wel met de juiste content erbij natuurlijk. Op Facebook werken de gesponsorde posts erg goed, dat doen we al lang. De advertenties op LinkedIn doen we nog niet zo lang, dat is nog trial en error. Je kunt op dat platform wel goed kiezen wie je wilt targeten, wat bijvoorbeeld handig is voor ‘branchevreemde’ vacatures die je buiten je normale netwerk wilt delen.”
Zet je collega’s ook in voor je ‘employer branding’?
“Sinds de zomer stimuleren we collega’s om onze content in hun netwerken te delen, daarvoor gebruiken we de social selling tool Social Seeder. De meest ‘social savvy’ collega’s deelden onze content zelf al, de rest wilde graag ondersteund worden: ze wisten niet hoe, of hadden geen tijd.”
“Social Seeder voldeed het beste aan onze verwachtingen: wij zetten de content klaar en beslissen naar wie we het sturen aan de hand van categorieën. We zijn begonnen met een pilot met 35 collega’s, dat moeten er uiteindelijk 6600 worden natuurlijk, haha. Nee, serieus: als we er al 100 of 150 actief content kunnen laten delen, hebben we al een enorm bereik. Ik verplicht trouwens niemand om ambassadeur te zijn, je merkt gewoon dat mensen het leuk vinden en elkaar willen helpen.”
“Menselijke content werkt veel beter dan productcontent hebben we gemerkt, op een video waarin onze agent vertelt over zijn job krijgen we veel meer likes en shares dan op productgerichte video’s. We willen ook de mens achter de beveiligingscamera tonen, de installateur van de camera bijvoorbeeld. Uiteindelijk zijn de mensen ons product natuurlijk, we kunnen niet anders dan ze het spotlight te geven dat ze verdienen. Dat maakt mijn job ook extra leuk.”
Op 21 januari organiseert het NIMA in Utrecht een Masterclass Employee Advocacy (collega’s als ambassadeurs), wat wordt gegeven door Denise Pellinkhof en Edwin Vlems. Klik hier voor meer informatie.